Kära trampare, äntligen är det dags för Järvsö Gårdstramp!

Vi vill, tillsammans med er, fira våra producenter, vår lokala mat och dela med oss lite kunskap av vad det är du stöder när du köper svenska produkter.

Stenegård – Stenegård 4 

Här finns hantverksbutiker, kultur och ateljé kollektiv, auktioner, bageri, besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar, Barnens Stenegård, restaurang, trädgårdscafé, stor trädgård och örtagård. 

Tips är att besöka butiken Jarsemål som gör mathantverk på lokala råvaror med Norrlandskänsla! Parkering finns för de som kommer långväga ifrån, en bra startplats för Järvsö Gårdstramp. Här finns det möjlighet att registrera sig och hämta ut armband och program mellan kl 8.30 och 15.00. 

Ersk Lars & Järvsö Gröna och Musteri – Vik Ängavägen 4

Det nystartade företaget drivs av systrarna Stegs och här tillverkas kallpressade drycker av det naturen ger runt omkring oss. Blåbär, äpplen, jordgubbar och rabarber är några av smakerna. 

Passa på att avnjuta dryckerna kalla direkt på plats eller köp med dig hem. Här erbjuds också deras KRAV-odlade tomater och gurka.

Olmårs – Vik Ängavägen 8 

Här odlar man ekologiska kulturspannmål, bland annat Speltvete, Svedjeråg och Dala lantvete. Visning av gårdsmuseum. Det kommer att finnas mjöl och bröd och andra godsaker till försäljning. 

På menyn står det våfflor med sylt och grädde, hembakat bröd, kaffe och hemkokt saft samt kräm med mjölk.

Joners – Vik Ängavägen 20 

Denna gård sköts av 5:e generationen och har gått från att vara en mjölkproducerande gård till att bli en köttgård där man har både kor och får. 

På gården kan man denna dag få smakprover från Scan och dagen till ära är det även vernissage och loppis! 

Mickel-Mats – Ängavägen 68

En ekologisk mjölkgård som drivs i 10:e generationen! Förutom korna finns det även får, höns, ankor & getter på gården. 

På menyn står det ostkaka gjord på gårdens mjölk och kaffe. 

Båggas & Järvsö Ägg och delikatess – Förnebovägen 25

På gården Bågga som ägts av samma släkt i 16 generationer sedan 1564 finns idag bl.a. småskalig produktion av vaktelägg och grönsaker. Verksamheten är i uppstartsskedet och det planeras även för förädling av råvarorna. På gården kan man också titta på vaktlar och Appenzeller-höns. 

På menyn står hembakta skorpor med olika marmelader och tillbehör och hemkokt saft. Vaktelägg och grönsaker kommer finnas till försäljning.

Tips! Stanna till i Förnebos gamla skola på Förnebovägen 31 där det är loppis idag! 

Boas & Magasinet i Förnebo – Förnebovägen 29

På den mer än 100-åriga gården fanns det fram till slutet av 1950-talet en handelsbod, därav namnet ”Boas”. Den nuvarande ägaren öppnar nu upp gården och handelsbodens gamla varulager, ”Magasinet i Förnebo”, för kreativitet, aktivitet och välmående. 

På menyn står det hemmagjorda mocktails (alkoholfria cocktails) med energirika tillbehör från gården.

Traktor Museum – Kalv Skräddarsvägen 5

Ligger i Kalv och här visar Jonas Jonsson sin fina samling av gamla traktorer, bilar och mopeder. Ett besök du inte vill missa! Fika finns att köpa här. 

Sveas & Matverkstaden Järvsö – Vallvägen 7

I närmare 70 år stod gården Sveas öde och igenväxt. Idag blomstrar gården och den gamla köksträdgården. Här kan du handla grönsaker, gårdens honung och förädlade produkter, eller vila fötterna i en inspirerande trädgård. På våren säljs köksväxtplant av olika slag. Workshops och kurser erbjuds för alla åldrar i vardagsnära hållbar matlagning, odling och avfallshantering. Passa på att anmäla dig vid ditt besök!  

På menyn står gårdens grymma Lamm Bowl, grön energidrink och gofika, allt tillagat på gårdsodlade grönsaker, frukt och bär. 

Camp Järvsö – Nordsjö Bredängevägen 1  

Gamla Nordsjögården har fått sig ett lyft och idag huserar Camp Järvsö här. Fokus är hälsa, energi, träning och mat – gärna lokalproducerat!  Allt i en tillåtande och vacker miljö med gott om utrymme för både insikt och utblick. 

Idag kan du smaka på en matig smoothie och gårdens egna granola. Njut av utsikten och samla krafterna för en lite längre cykeltur till nästa stopp! 

Pallars & Jarseost samt gästspel av Tura Gård  – Hiklacksvägen 4

Idag drivs gården av den 13:e generationen där bondelivet är väl inarbetat i släkten. Lantbruket drivs av Olle Pallars. Gårdsmejeriet Jarseost drivs av Sofia, Olles syster, tillsammans med sin affärspartner Åsa och tillsammans tillverkar de dessertostar, ostkaka, ostglass och eldost småskaligt och hantverksmässigt. På menyn står det osttallrik och lyxig ostglass – du läste rätt och den är supergod! Goda dessertostar såväl som ostkaka kan köpas med hem. 

Du kommer även kunna köpa grönsaker för idag gästas Pallars också av Tura Gård, som drivs av Sofia med familj – där odlas ekologiska kålväxter såsom broccoli, blomkål, grönkål… både gott o nyttigt! 

Koppars – Säljestavägen 55

Gården, som härstammar från 1871, ligger vid stranden i Säljesta och idag erbjuder gården logi och mötesmöjligheter i ”hemma hos” miljö. Ett populärt stopp inte bara för den vackra omgivningen utan också för värdparets fantastiska gästfrihet! 

Idag gästas dessutom gården av Burgarbussen och Järvsös lokala kafferosteri – Rävgrytet -fram till 15.30. 

Björskas – Bäcken Hybovägen 60

Gården gästas idag av Olle från Olles bisysslor. Olle har med sig honung som finns att köpa och berättar om bina och hur dem gör honung. Ingen servering på denna gård. 

Järvsö Lanthandel – Stene Hybovägen 1

Här brinner man för det enkla och goda och arbetar direkt med våra fantastiska producenter. Köp med dig läckerheter hem eller sitt ned och ät en bit mat i butiken.

Börja dagen här med en frukost i trädgården och avsluta med att bunkra upp med lokala varor, kommer du däremellan serveras assietter med godsaker som får smaklökarna att blomstra!

Björs – Stene 1

Gården har funnits i släktens ägo sedan 1500-talet, och troligtvis längre än så. Gården brukas helt ekologiskt med dikor, mjölkras stutar, får, några grisar och höns. I Björs kan man handla kravodlade färskpärer i potatiskiosken, och även beställa en kravmärkt nötköttlåda.

Här finns fika att köpa. Björs godaste kaffe, hemgjordsaft och muffins bakade på gårdens egna vetemjöl och ägg.

Kristofers – Kalvstigen 6

En av de 7 världsarvsgårdarna. Här bedrivs ett aktivt jord- och skogsbruk med dikor och får. En gård som har gått i arv i 14 generationer och där dörren alltid har varit öppen för nya influenser.  

På menyn står det Arepas – både veganska och med kött från gården!

Tips! Om du har lite ork kvar i benen kan du cykla upp till Skästrabergsvägen 14 där Gulo Gulo Charcuterie har sin butik öppen 24/7 där deras fantastiska Persilje- eller Bourbon korvar kan handlas med hem!
Pssst. Du såg att butiken är öppen jämt, så tryter orken går det bra att svänga förbi en annan dag ;D