Kära trampare, äntligen är det dags för Järvsö Gårdstramp!

Vi vill, tillsammans med er, fira våra producenter, vår lokala mat och dela med oss lite kunskap av vad det är du stöder när du köper svenska produkter.

Stenegård – Stenegård 4 

Här finns hantverksbutiker, galleri, auktioner, bageri, besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar, Barnens Stenegård, restaurang, trädgårdscafé, stor trädgård och örtagård. 

Tips är att besöka butiken Jarsemål som gör mathantverk på lokala råvaror med Norrlandskänsla! Parkering finns för de som kommer långväga ifrån, en bra startplats för Järvsö Gårdstramp. Här finns det möjlighet att registrera sig och hämta ut armband och program mellan kl 8.30 och 14.00, du hittar oss på gårdsplanen.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Ersk Lars & Järvsö Gröna och Musteri – Vik Ängavägen 4

Företaget drivs av systrarna Stegs och här tillverkas kallpressade drycker av det naturen ger runt omkring oss. Blåbär, äpplen, jordgubbar och rabarber är några av smakerna. 

Passa på att avnjuta dryckerna kalla direkt på plats eller köp med dig hem. Här erbjuds också deras KRAV-odlade tomater och gurka.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Olmårs – Vik Ängavägen 8 

Här odlar man ekologiska kulturspannmål, bland annat speltvete, svedjeråg och Dala lantvete. Visning av gårdsmuseum. Det kommer att finnas mjöl och bröd och andra godsaker till försäljning. 

På menyn står det våfflor med sylt och grädde, hembakat bröd, kaffe och hemkokt saft samt kräm med mjölk.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Ol-Jons – Ängavägen 58

Gården är från 1860 och här är det hantverk som gäller! Ängaboden presenterar sin trådslöjd. Mona har broderade alster och Netans Ulliga Tings tovade saker. 

Svalkande hemkokt saft finns att köpa här!

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Mickel-Mats – Ängavägen 68

En ekologisk mjölkgård som drivs i 10:e generationen! Förutom korna finns det även får, höns, ankor, grisar & getter på gården. 

På menyn står det grynkaka gjord på gårdens mjölk med korn från Teve Kvarn samt gårdens fläsk. Är du kaffesugen så finns det även kaffe här. 

Bågga Gård – Förneboväh3gen 25

På gården Bågga som ägts av samma släkt i 16 generationer sedan 1564 finns idag bl.a. småskalig produktion av vaktelägg och grönsaker. På gården kan man också titta på vaktlar, Appenzeller-höns, grisar och baggar. Gammelsågen och linskäktet är öppet för att kika in. Denna dag gästar också keramikern Veronica Berling Filipsson gården.

Bakstugan är också öppen och där kan man smaka på blodpalt och på menyn finns även en dessert gjord på picklade vaktelägg. 

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Förnebo Skola – Förnebovägen 31

Skolan har funnits sedan 1870 och har en lokal som användes för matbespisning och slöjd. 

På menyn står kolbulle gjord på mjöl från Teve Kvarn, snittar med rökt viltkött av ren och älg eller lax. Hemgjord flädersaft. Här kan du också köpa med dig grillkol gjord i egen kolmila, träslöjd och så kan du hitta fynd på loppisen.

Boas & Magasinet i Förnebo – Förnebovägen 29

På den mer än 100-åriga gården fanns det fram till slutet av 1950-talet en handelsbod, därav namnet ”Boas”. Den nuvarande ägaren öppnar upp gården och handelsbodens gamla varulager, ”Magasinet i Förnebo”, för kreativitet, aktivitet och välmående. 

På menyn står det hemmagjorda mocktails (alkoholfria cocktails) med energirika tillbehör från gården.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Sveas & Matverkstaden Järvsö – Vallvägen 7

I närmare 70 år stod gården Sveas öde och igenväxt. Idag blomstrar gården och den gamla köksträdgården. Här kan du handla grönsaker, gårdens honung, mathantverk och vila fötterna i en inspirerande trädgård. På våren säljs köksväxt- och blomplant. Trädbeskärning och trädgårdsdesign går att boka. Workshops och kurser för alla åldrar i odling, matlagning och kompostering körs hela året. Passa på att anmäla dig vid ditt besök! Gården gästas av Frida Haugbak som säljer sitt fantastiska ullhantverk.

På menyn står gårdens grymma salladsbowl, paj och fika, allt tillagat av gårdens grönsaker, frukt och bär.   

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Camp Järvsö – Nordsjö Bredängevägen 1  

Gamla Nordsjögården har fått sig ett lyft och idag huserar Camp Järvsö här. Fokus är hälsa, energi, träning och mat – gärna lokalproducerat! Allt i en tillåtande och vacker miljö med gott om utrymme för både insikt och utblick. På gården huserar även silversmeden Madelene Lodin – ett besök på smedjan rekommenderas varmt! De har öppet 11-16.00 och i butiken hittar du också korgar från Korbo och kläder från Liebling.

Idag kan du smaka på sliders (små hamburgare).

glutenfritt   laktosfritt

Pers-Ers – Kalvstigen 59 

Det gamla fäxet på gården har varsamt renoverats och är nu en hantverksbod där Järvsö, Stockholm och Frankrike möts. Familjeföretag Carreaux tillverkar keramik i Vallauris i södra Frankrike, där en del av släkten kommer ifrån och där Picasso också bodde och producerade alla sina keramiska konstverk. Idag är även Yummy Gelato på plats – ett familjeföretag som tillverkar
italiensk glass från grunden. Deras passion och ambition är att kunna erbjuda en riktigt god hantverksglass där smaker från Hälsingland & Italien möts. 

Gelato och sorbet finns i glassvagnen. Passa på att njuta av en glass eller en kaffe och spela ett parti boule innan du cyklar vidare till nästa gård. 

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Lillsias Munkar – Vålsjö 59

Mellan Pers-Ers och Pallars gårdar är det en längre cykeltur. För att inte energin ska tryta så har Lillsias Munkar ställt upp sig vid gården Klax. Här finns också nyskördade grönsaker samt fårskinn till försäljning. 

Dagen till ära finns färska hantverksmunkar fyllda med vaniljkräm. Munkarna är gjorda från grunden med mjöl från Teve Kvarn. 

Hemmagjord svartvinbärssaft finns att svalka sig med och kaffe för den som vill. 

vegetarisk

Pallars & Jarseost – Hiklacksvägen 4

Idag drivs gården av den 13:e generationen där bondelivet är väl inarbetat i släkten. Lantbruket drivs av Olle Pallars. Gårdsmejeriet Jarseost drivs av Sofia, Olles syster, tillsammans med sin affärspartner Åsa och tillsammans tillverkar de dessertostar, ostkaka, ostglass och eldost småskaligt och hantverksmässigt. 

På menyn står det osttallrik och lyxig ostglass – du läste rätt och den är supergod! I bakstugan bakas det pizza med ost och grönkål – det vill du inte heller missa! Goda dessertostar såväl som ostkaka kan köpas med hem. 

glutenfritt  vegetarisk

Koppars – Säljestavägen 55

Gården, som härstammar från 1871, ligger vid stranden i Säljesta och idag erbjuder gården logi och mötesmöjligheter i ”hemma hos” miljö. Ett populärt stopp inte bara för den vackra omgivningen utan också för värdparets fantastiska gästfrihet! 

Idag är det fika som gäller för hela slanten – passa på att ta en kaffe och sitt och tomglo en stund på älven – det gör gott kan vi lova! 

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Kristofers – Kalvstigen 6

En av de 7 världsarvsgårdarna. Här bedrivs ett aktivt jord- och skogsbruk med dikor. En gård som har gått i arv i 14 generationer och där dörren alltid har varit öppen för nya influenser. 

På menyn står det Arepas – både veganska och med kött från gården och lite annat smått och gott.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

ϑ Tips! Cykla på gamla vägen mellan hagarna stanna till vid gården Björs där potatisboden är öppen och du kan köpa potatis med dig hem! 

Järvsö Lanthandel – Stene Hybovägen 1

Här brinner man för det enkla och goda och arbetar direkt med våra fantastiska producenter. Köp med dig läckerheter hem eller sitt ned och ät en bit mat i butiken.

Tips: Börja dagen här med en frukost i trädgården och avsluta med att bunkra upp med lokala varor, kommer du däremellan serveras assietter med godsaker som får smaklökarna att blomstra!

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Rävgrytets Kafferosteri  – Kyrkbyvägen 10 

Järvsö har blivit med kafferosteri – när rosten är igång kan man lukta sig fram! Hör om processen, provsmaka kaffe och njut! Vill du bli en riktig kaffe aficionado kan du höra mer om kurser som erbjuds. 

Fanny och Olof som driver rosteriet har också en food truck – Nomad burgers – som givetvis står på plats idag och där flippas burgare, både vegetariska och med kött! 

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Tura Gård – Norrvåga 20A

Här odlas ekologiska kålväxter såsom broccoli, blomkål, grönkål… både gott o nyttigt! Du kommer kunna köpa med lite grönsaker om du så önskar. 

På menyn står det broccolisoppa och hemkokt saft. 

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Bolagsgården/Järvsö Glassfabrik – Skästra Bolagsvägen 4

Här hittar man Järvsö Glassfabriks utsökta glass och sorbet. De har ett stort sortiment av smaker som representerar många av dom svenska klassikerna och som varierar med säsongen. 

Glassen är tillagad för hand med mycket kärlek och gjord på naturliga råvaror, hela frukter och bär. Lokala produkter, hög kvalitét, äkta smaker och kreativitet är ledorden. 

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Gulo Gulo – Skästrabergsvägen 14

Gulo Gulo betyder “järv” på latin. Här produceras färska och lufttorkade charkuteriprodukter och man kan skryta med dubbla guld i SM i mathantverk! 

Här serveras en provsmakstallrik på olika grillade produkter med tillbehör.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk