Kära trampare, äntligen är det dags för Järvsö Gårdstramp!

Vi vill, tillsammans med er, fira våra producenter, vår lokala mat och dela med oss lite kunskap av vad det är du stöder när du köper svenska produkter.

Stenegård – Stenegård 4

Här finns hantverksbutiker, galleri, auktioner, bageri, besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar, Barnens Stenegård, restaurang, trädgårdscafé, stor trädgård och örtagård.

Tips är att besöka butiken Jarsemål som gör mathantverk på lokala råvaror med Norrlandskänsla!

Parkering finns för de som kommer långväga ifrån, en bra startplats för Järvsö Gårdstramp. Här finns det möjlighet att registrera sig och hämta ut armband och program mellan kl 8.30 och 14.00, du hittar oss på parkeringen.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Ersk Lars & Järvsö Musteri – Vik Ängavägen 4

Företaget drivs av systrarna Stegs och här tillverkas kallpressade drycker av det naturen ger runt omkring oss. Blåbär, äpplen, jordgubbar och rabarber är några av smakerna.

Passa på att avnjuta dryckerna kalla direkt på plats eller köp med dig hem.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Missa inte! Gårdarna Olmårs och Ersk Lars är grannar och precis bredvid varandra!

Olmårs – Vik Ängavägen 8

Här odlar man ekologiska kulturspannmål, bland annat speltvete, svedjeråg och Dala lantvete. Visning av gårdsmuseum. Det kommer att finnas mjöl och bröd och andra godsaker till försäljning.

På menyn står det våfflor med sylt och grädde, hembakat bröd, kaffe och hemkokt saft samt kräm med mjölk.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Bågga Gård – Förnebovägen 25

På gården Bågga som ägts av samma släkt i 16 generationer finns idag bl.a. småskalig produktion av vaktelägg och grönsaker. Gammelsågen, linskäktet och bakstugan är öppen att kika in i, det bakas också dagen till ära! Delikatess- och hantverksboden är öppen och gården gästas även av Studio Berling med sin keramik och Frida Haugbak med sina fina tovade produkter!

På menyn står en kall soppa på egna grönsaker med kokt vaktelägg och stenugnsbakat tunnbröd med rökt Brie till samt glass och maräng, båda gjorda på vaktelägg, med plommontopping.

glutenfritt   vegetarisk

Förnebo Skola – Förnebovägen 31

Skolan har funnits sedan 1870 och har en lokal som användes för matbespisning och slöjd. Försäljning av hemslöjd, trä och stickat och det finns också en loppis på gården.

På menyn står kolbulle, hembakad glödhöppa, röra med eget rökt viltkött.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Boas & Magasinet i Förnebo – Förnebovägen 29

På den mer än 100-åriga gården fanns det fram till slutet av 1950-talet en handelsbod, därav namnet ”Boas”. Den nuvarande ägaren öppnar upp gården och handelsbodens gamla varulager, ”Magasinet i Förnebo”, för kreativitet, aktivitet och välmående.

På menyn står det hemmagjorda mocktails (alkoholfria cocktails) med energirika tillbehör från gården.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Pellas – Förnebovägen 64

Från början en vallstuga som byggdes upp i slutet på 1700-talet. Gården har byggts ut i olika etapper och idag är marken utarrenderad till en bonde som odlar hö och spannmål. Just idag är det konstutställning på gården av Per Sonerud och Lilo gästar också med sin keramik. Inte nog med det, gården har en scen på plats och det bjuds på musik kl 12.00 och 15.00.

Potatis och purjolökssoppa står på menyn med hembakat tunnbröd med hummus och pesto. Svartvinbärsdryck, vatten och kaffe finns också.

vegetarisk

Linneas – Svensbäck 123

Här blir du garanterat inspirerad att odla själv! Du kan köpa med grönsaker, ringblomssalva, blommor och hemkokt saft och en loppis finns också att fynda på!

Idag gästas gården av Munkvagnen – här serveras nyfriterade munkar (gjorda på mjöl från Tevekvarn) med hemkokt vaniljkräm. Kaffe och hemgjord saft. Gårdens lammburgare serveras med hembakt bröd, grönkålsslaw och picklad rödlök – allt från egna odlingar.

laktosfritt   vegetarisk

Pers-Ers – Kalvstigen 59

Det gamla fäxet på gården har varsamt renoverats och är nu en hantverksbod där Järvsö, Stockholm och Frankrike möts. Familjeföretag Carreaux tillverkar keramik i Vallauris i södra Frankrike, där en del av släkten kommer ifrån och där Picasso också bodde och producerade alla sina keramiska konstverk. Idag är även Yummy Gelato på plats – ett familjeföretag som tillverkar italiensk glass från grunden.

Deras passion och ambition är att kunna erbjuda en riktigt god hantverksglass där smaker från Hälsingland & Italien möts. Gelato och sorbet finns i glassvagnen. Passa på att njuta av en glass eller en kaffe och spela ett parti boule innan du cyklar vidare till nästa gård.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Humlebacken – Vålsjö Kvarnvägen 3

Öppningshelg för Malin och Martins yogalada! Här kan du kika runt på gården, ta ett dopp i kvarndammen och du hittar mjölkkannor som har rent källvatten med gurka och citron i att släcka törsten med. Njut av den vackra utsikten och den fina historiska kvarnen.  Om du vill kan du boka in dig på ett pass – guidad meditation, schlageryoga och andra pass erbjuds, kika på www.malinberghagen.se/kurser-event

Vänligen notera att ingen mat erbjuds här.

Kristofers – Kalvstigen 6

En av de 7 världsarvsgårdarna. Här bedrivs ett aktivt jord- och skogsbruk med dikor. En gård som har gått i arv i 14 generationer och där dörren alltid har varit öppen för nya influenser.

På menyn står det Arepas – både veganska och med kött från gården och hembakt fika!

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk veganskt

*Tips!
Cykla på gamla vägen mellan hagarna mellan Stenegård och Kristofers och stanna till vid gården Björs där potatisboden är öppen och du kan köpa potatis med dig hem!

Järvsö Lanthandel – Stene Hybovägen 1

Här brinner man för det enkla och goda och arbetar direkt med våra fantastiska producenter. Köp med dig läckerheter hem eller sitt ned och ät en bit mat i butiken.

Tips: Börja dagen här med en frukost i trädgården och avsluta med att bunkra upp med lokala varor, kommer du däremellan serveras assietter med godsaker som får smaklökarna att blomstra!

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Tura Gård – Norrvåga 20A

Här odlas ekologiska kålväxter såsom broccoli, blomkål, grönkål… både gott o nyttigt! Du kommer kunna köpa med grönsaker om du så önskar. Dagen till ära gästas Tura också av Jarseost där deras goda dessertostar också kan köpas med hem!

På menyn står det soppa och hemkokt saft.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Vi gör allt vi kan för att tillhandahålla så korrekt information som möjligt. Gårdarna reserverar sig för eventuell slutförsäljning.