Medverkande gårdar

Presenteras våren 2019, dessa gårdar var med 2018

Alla medverkande gårdar har någon form av servering och vissa erbjuder lokala produkter att köpa med sig. Tänk på att ha med kontanter och/eller ha Swish. Gårdarna reserverar sig för eventuell slutförsäljning och vi rekommenderar att ni har med en vattenflaska och lite snacks för säkerhets skull.

Järvsö Creperie

Dagen till ära ordnar vi en lemonadbar! Crepes och galetter står på menyn, och fokus är lokala råvaror. Obs! Öppnar 11.30

glutenfritt   laktosfritt   veganskt

Cirkeln i Järvsö, Teve Kvarn & Jarsemål

Vid stranden i Skästra byggs det upp en marknadsplats just idag där även flotten går mot Säljesta sidan. Cirkeln i Järvsö saluför närproducerade ekologiska grönsaker och förädlade lokala produkter. Jarsemål är representerade som gör mathantverk på lokala råvaror med Norrlandskänsla! Samma med Teve Kvarn, ett familjeföretag som drivs i 7:e generationen nu.

Mat och dryck erbjuds efter dagens förutsättningar!

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Björs i Sidskogen & Hillers i Säljesta

Håll utkik efter skylten längs med vägen och cykla in på stigen ca 100m så kommer ni till fältet där Stig har tagit sina fjällkor. Här kommer du kunna klappa kalvar och lära dig om korna och deras betydelse för landskapen och även beställa köttlådor.

Madeleine är där med sin goda Fjälloumi som ni får smaka. Hon har även med sig andra ostar och ostkaka att handla med hem.

glutenfritt   vegetarisk

Björskas

Gården gästas idag av Olle från Olles bisysslor. Olle har med sig honung som finns att köpa och berättar om bina och hur dem gör honung. Ingen servering på denna gård.

Fallbacke Lantbruk

En modern mjölkgård där du får se hur deras 65 kor mjölkas med robot!  Tips! Enklast cykling är att ta södra infarten (finns 2) in på Fallbacksvägen från vägen mellan Nor och Nordsjö.

På menyn står det ostkaka med tillbehör.

vegetarisk

Björs

Gården har funnits i släktens ägo sedan 1500-talet, och troligtvis längre än så. Gården brukas helt ekologiskt med köttdjur, några dikor, får, grisar, häst och katter. Av oss kan man köpa fin KRAV-Potatis denna dag och beställa lådor av KRAV-Nötkött från välmående djur.

Det är även här ni hittar Järvsöklämman – hällvarma tunnbrödsklämmor med lokala smaker.

vegetarisk

Ersk-Anders

Hälsingegården Ersk-Anders har funnits i släkten sedan 1500-talet och den 16:e generationen växer upp här nu. På gården bedrivs ett aktivt jordbruk med drygt 300 tackor, som har uppgiften att föda lamm och hålla landskapet öppet.

På menyn står det kolbulle och man kan få provsmaka gårdens lammkorvar.

laktosfritt   vegetarisk

Koppars

Gården, som härstammar från 1871, ligger vid stranden i Säljesta och här går flotten mot Skästrasidan.

Idag gästas gården av Hälsingebygdens Foodtruck som serverar Glöhoppor  fyllda med olika godsaker.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Pallars

Lantbruket drivs av Olle Pallars. Olle är den 13:e generationen på gården, så bondelivet är väl inarbetat i släkten. Du kommer kunna köpa med våra delikatessostar och hällbröd bakat i vår bakstuga.

På menyn står det osttallrik och ostglass – du läste rätt och den är supergod!

glutenfritt   vegetarisk

Traktormuseet

Ligger i Kalv och här visar Jonas Jonsson sin fina samling av gamla traktorer, bilar och mopeder. Ett besök du inte vill missa! Fika finns att köpa här.

vegetarisk

Mickel-Mats

En ekologisk mjölkgård som drivs i 10:e generationen! Förutom korna finns det även får, höns, ankor & getter på gården.

På menyn står det Milkshake gjord på gårdens mjölk och goda ostsmörgåsar.

vegetarisk

Kristofers

En av de 7 världsarvsgårdarna. Här bedrivs ett aktivt jord- och skogsbruk med dikor och får. En gård som har gått i arv i 14 generationer och där dörren alltid har varit öppen för nya influenser.

På menyn står det Pastelitos och empanadas (sydamerikanska piroger) både veganska och med kött från gården, hemgjord ravioli, hembakat fikabröd, kaffe och hemkokt saft.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Olmårs

Här odlar man ekologiska spannmål och denna dag gästas man också av Christopher som har med sig honung och berättar om bina och deras betydelse. Det kommer finnas mjöl, bröd, honung och andra godsaker till försäljning.

På menyn står det Dinkel våfflor med sylt och grädde, hembakat bröd, kaffe och hemkokt saft.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk

Tura Gård

Här odlas ekologiska kålväxter såsom broccoli, blomkål, grönkål… både gott o nyttigt! Du kommer kunna köpa med lite grönsaker om du så önskar.

På menyn står det broccolisoppa och hemkokt saft

glutenfritt   vegetarisk

Jon Hansas

En gård med köttdjur och hjortar. Ligger vackert vid Vålsjön, och man kan besöka Vålsjöfallet – Hälsinglands högsta vattenfall.

På menyn står det gulaschsoppa m tillbehör lagad på kött från gården.

glutenfritt   laktosfritt    

Järvsö Gårdsbageri

Idag är det här vi bakar vårt bröd, det var även här som vi i början hade vårt café innan vi flyttade till Lill-Babs Caffär. Idag öppnar vi gårdscaféet, just för Järvsö Gårdstrampare igen, och det kommer finnas go´saker att köpa med hem!

På menyn står det nybakat bröd, kaffebröd, gott kaffe och te.

vegetarisk

Stenegård

Här finns hantverksbutiker, galleri, auktioner, bageri, besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar, Barnens Stenegård, restaurang, trädgårdscafé, stor trädgård och örtagård. Parkering finns för de som kommer långväga ifrån, en bra startplats för Järvsö Gårdstramp. Här finns det möjlighet att registrera sig och hämta ut armband och program mellan kl 8.30 och 16.00.

glutenfritt   laktosfritt   vegetarisk